Usein kysyttyä

Mitä pilates on?

Pilates on Joseph Pilateksen (1883-1967) kehittämä koko kehon hallintamenetelmä, joka soveltuu kaikille treenaajille. Tunteja pidetään eri tasoisille harrastajille selkäkuntoutujasta huippu-urheilijaan.
Lajina pilates on monipuolinen. Harjoittelu on kehon toimintojen ja liikeratojen hienosäätöä, liikkuvuuden ja voiman kehittämistä hallitusti.

Kuvassa pilates lajin kehittjä Joseph Pilates 57-vuotiaana.

Mitä hyötyä on harjoittelusta?

Pilates opettaa sinulle yhteyttä kehon ja mielen välillä. Keho tarvitsee ajattelua ja analyysiä tehdäkseen liikkeitä oikein. Keho viestii mielelle, mitä sille kuuluu. Kolottaako vai onko hyvä olo?

Joseph Pilateksen sanoin; hyvä fyysinen kunto on onnellisuuden ensimmäinen edellytys. Kehoa tulisi voimistaa, huoltaa ja hoivata, jotta se toimisi hyvin. Muutoin se väsähtää, lysähtää, ja olo tuntuu voimattomalta. Liike on lääke kehon kokonaisvaltaiseen hyvään oloon.

Lajia säännöllisesti kerran viikossa treenattuna saavutat:

  • hyvän ryhdin
  • lihaskestävyyttä
  • liikkumisen sujuvuutta
  • keskivartalon voimaa
  • paremman tasapainon
  • terveen selän
  • keskittymiskykyä
  • laadukkaan hengityksen
  • ja yksinkertaisesti alat näyttää paremmalta

Pilates-harjoittelusta on hyötyä selkävaivoihin. Lue aiheesta lisää mm. TTT-lehden artikkelista Pilates toi apua selkävaivoihin tai UKK-Instituutin selkävaivat hallintaan -artikkelista.

(tämä kappale voi olla ehkäpä toisaalla esim. joogan alla)
Koska pilates liikkeet toteutetaan ensisijaisesti syvien tukilihaksen ennakoivalla aktivaatiolla sekä kehonlinjaustreenillä, auttaa laji hyvin myös yliliikkuvia kehotyyppejä. Lue artikkeli yliliikkuvuudesta. Usein joogan pariin hakeutuvat henkilöt, jotka pääsevät venytellessään helposti ääriasentoihin. Se palkitsee luontaisesti taidokasta kehoa, mutta saattaa jättää huomiotta kehon tuen tarpeen.

Usein kysytyt kysymykset mitä eroa on pilateksella ja joogalla?

Mitä eroa on pilateksella ja joogalla?

Suurin ero näiden pilateksen ja joogan välillä on tavoite. Jooga tarjoaa meditaatioympäristön, jonka avulla voi parantaa yleistä elämänlaatua. Siinä keskitytään stressin helpottamiseen. Pilates taas pyrkii edistämään kehon hyvinvointia ja mielen tasapainoa kehonhallinnan kautta.

Pilates

Joseph Pilateksen kehitti lajia 1900-luvun alussa. Se on siten aika nuori laji maailmassa. Suomeen pilates rantautui vasta 100 vuotta myöhemmin 2000-luvun vaihteessa.

Joseph ei halunnut pilates-lajiin liitettäväksi ismejä, aatteita, uskontoa tai poliittisia aatoksia. Tunneilla käydään läpi luita, lihaksia sekä niiden toiminnallisuutta ja hallintaa. Toki hengitys ja keskittyminen ovat tärkeässä roolissa jokaisessa harjoituksessa. Mielen ja kehon rauhoittuminen toteutuukin erinomaisesti, kun liikkeisiin keskittyy ja hengittää tasaiseen tahtiin. Usein pilates-saleilla näkee luurankomalleja, joiden avulla opetetaan asiakasta ymmärtämään kehoa paremmin.
Pilates-ohjaajat mieltävät pilates-lajin olevan enemmän fyysistä voimaa kehittävä laji kuin jooga.

Jooga

Jooga on erilaisia Asana-nimisten asentojen, meditaation ja hengellisten harjoitusten menetelmä. Jooga kehitettiin noin 4000-5000 vuotta sitten Intiassa. Alkuperältään jooga on elämänkatsomus – eräänlaisen hengellisen ja fyysisen tavan tie kohti valaistumista.

Jooga tunteja on hyvin erilaisia. Yin-jooga on rauhallista joogaa, joka tavoitteena on rauhoittaa keho ja mieli. Astanga-jooga on dynaaminen joogamuoto, jota pidetään yhtenä fyysisesti rankimmista joogasuuntauksista. Astangan on kehittänyt 1900-luvun alussa intialainen K.Pattabhi Jois yhdessä guru Tirumalai Kreshnamacharyan kanssa. Joogassa tehdään pääosin asana-nimisiä liikesarjoja. Pilates-mattotunneilla aiheet liitetään enemmän käytettyyn pienvälineen kautta saatuun tavoitteeseen. Lisäksi tuntiteemoja ovat esimerkiksi selän ja hartiakaaren hallintaharjoittelu.

HUOM – HUOM – HUOM

Molemmissa lajeissa tuntien sisältöön vaikuttavat aina ohjaajan tausta ja ammattitaito.

Pilates Studio Hyväolon tuntien sisältö on aina kannustavaa ja ammattitaitoista.

Tarvitseeko tunnille osallistumiseen olla aiempaa kokemusta?

Ei tarvitse aikaisempaa kokemusta. Ripaus uskallusta kyllä. Pilates Studio Hyväolossa järjestetään säännöllisesti perus- ja startti kursseja, jossa käydään läpi harjoittelun perusteet. Kurssin jälkeen sinulla on tarvittavat valmiudet ja osaaminen pilates-tunneille osallistumiseen. Koska viikkotunteja toteutetaan eritasoisina, kannattaa aloittaa perus- tai selkäryhmästä. Niissä harjoittelijat ovat kanssasi samalla tasolla, eikä sinulle tule paineita osaamisesta.

Tervetuloa mukaan 🙂

Lue lisää pilates-lajista artikkelista Mitä pilates on?

Tutustu pilatesharjoitteluun alla olevan videon kautta.

Tilaa Pilates Studio Hyväolon uutiskirje!

Käsitellään…
Tervetuloa! Olet listalla.